Indycze kotleciki z pokrzywą
Dzisiaj chciałabym Wam polecić pyszne kotleciki, które ostatnio zrobiłam. Mięso z indyka słynie ze swoich walorów zdrowotnych – polecane jest przy
dietach antyalergicznych i niskokalorycznych. Ze względu na niską
zawartość tłuszczu i dużą zawartość białka, jest łatwo przyswajalne i
lekkostrawne.
Ponadto mięso z indyka jest stosunkowo proste w przygotowaniu – nie wymaga długotrwałej obróbki termicznej ani zmiękczania mięsa przed przygotowaniem.
Ponadto mięso z indyka jest stosunkowo proste w przygotowaniu – nie wymaga długotrwałej obróbki termicznej ani zmiękczania mięsa przed przygotowaniem.
Ze względu na delikatność smaku doskonale komponuje się z różnego
rodzaju dodatkami, które można dobrać według gustu. Świetnie czuje się zarówno w
klimatach kuchni europejskiej, jak i dalekowschodniej czy amerykańskiej.
Warto poeksperymentować i na stałe wprowadzić do swojego menu ulubione
potrawy z indyka. Trudno o bardziej dietetyczne mięso. Kotlet z piersi indyka ważący 150 g
to tylko 126 kcal!!! Mięso indycze cechuje delikatna struktura,
równomiernie przesycona tkanką tłuszczową. Niewielka ilość tłuszczu
zawarta w mięsie indyczym jest lekkostrawna i łatwo przyswajalna.
Nie zapominajmy o pokrzywie, pokrzywa działa na cały organizm odżywczo, witaminizująco,
mineralizująco, wzmacniająco, stymulująco, regulująco, regenerująco i
oczyszczająco.
Pokrzywa działa korzystnie na przemianę materii, wykazuje działanie oczyszczające krew, które wynika ze stymulacji krążenia, działa lekko moczopędnie, a dzięki hamowaniu resorbcji zwrotnej wyraźnie zwiększa eliminację chlorków, mocznika i innych szkodliwych produktów przemiany materii.
Pokrzywa dostarcza dużo różnorodnych pierwiastków śladowych, które są składnikami enzymów i hormonów, odpowiadających za prawidłowy przebieg procesów fizjologicznych w organizmie.
Pokrzywa działa korzystnie na przemianę materii, wykazuje działanie oczyszczające krew, które wynika ze stymulacji krążenia, działa lekko moczopędnie, a dzięki hamowaniu resorbcji zwrotnej wyraźnie zwiększa eliminację chlorków, mocznika i innych szkodliwych produktów przemiany materii.
Pokrzywa dostarcza dużo różnorodnych pierwiastków śladowych, które są składnikami enzymów i hormonów, odpowiadających za prawidłowy przebieg procesów fizjologicznych w organizmie.
Składniki:
-około kilogram mięsa mielonego indyczego
-kilka garści pokrzyw ( szczyty rośliny)
-otręby pszenne (zamiast bułki tartej)
-2 jajka
-ząbek czosnku (zmiażdżony)
-sól, pieprz
Pokrzywę sparzamy gorącą wodą, gdy ostygnie siekamy, mięso wyrabiamy jak na zwykłe kotlety, gdy mięso już osiągnie odpowiednią strukturę dodajemy posiekana pokrzywę i ostatni raz mieszamy, smażymy najlepiej na maśle klarowanym, smacznego :)
Fajnie tu u Ciebie ..pozwolisz zostanę dłużej , bede zaglądać ....
OdpowiedzUsuńMniam mięsko indycze uwielbiam ...pozdrawiam
Zapraszam do mnie
http://marta-umartusi.blogspot.com/
Witaj Marcia!
OdpowiedzUsuńZapraszam serdecznie, dopiero się rozkręcam z postami :), tutaj u mnie ciągle coś jest do roboty..... brak czasu na cokolwiek, trzeba to ranczo doprowadzić do swojej dawnej świetności :), pozdrawiam serdecznie.