Jajecznica inaczej :)
Uwielbiam eksperymentować :), polecam jajecznicę z jaj prosto od kur z wolnego wybiegu, z liśćmi chrzanu, liśćmi rzodkiewki (opisywałam już jej właściwości w poprzednim poście) i szczypiorkiem.
Oczywiście trochę poszperałam i znalazłam cenne informacje na temat liści chrzanu, które są całkiem nie wykorzystywane w kuchni, a to błąd, moje kózki, nawet te urodzone 15 maja tego roku zajadają się tymi liśćmi :).
Tak więc świeże liście i korzenie
chrzanu mają działanie bakterio-, wiruso-, grzybo- i pierwotniakobójcze.
Dodatek chrzanu do posiłków pobudza wydzielanie soków trawiennych,
wzmaga przemianę materii, poprawia pracę wątroby i nerek. Z uwagi
na dużą zawartość wit. C (0,3%) przetwory z chrzanu i z jego dodatkiem
zwiększają odporność organizmu. Liście chrzanu również zabezpieczają
żywność przed szybkim zepsuciem. Mięso, wędliny, mado, ser, jaja
szczelnie owinięte czystymi liśćmi chrzanu (również liśćmi pokrzywy)
zachowują długo świeżość, nie jełczeją i nie psują się, gdyż zawarte
w liściach glikozydy siarkocyjanowe niszczą bakterie, wirusy i grzyby.
W warunkach domowych używa się najczęściej drobno utartego chrzanu
z sokiem z cytryny jako przyprawę do mięs, pasztetów, wędlin, jaj
czy surówek w celu poprawienia ich smaku, lepszego trawienia i dostarczenia
organizmowi cennych witamin oraz soli mineralnych, szczególnie w
okresie jesienno-zimowym i wczesnowiosennym. Łatwe do sporządzania
są surówki, np. utarta marchew z jabłkiem, sokiem z cytryny i olejem,
surówka z czerwonych buraków, surówka z dyni z jabłkiem. Do dziczyzny,
tłustych, ciężko strawnych mięs są szczególnie polecane zimne sosy
sporządzone z chrzanu i przecieru jabłkowego lub dżemu borówkowego.
Można je również podawać do potraw z jaj i ryb.
Komentarze
Prześlij komentarz