Indycze kotleciki z pokrzywą

Dzisiaj chciałabym Wam polecić pyszne kotleciki, które ostatnio zrobiłam. Mięso z indyka słynie ze swoich walorów zdrowotnych – polecane jest przy dietach antyalergicznych i niskokalorycznych. Ze względu na niską zawartość tłuszczu i dużą zawartość białka, jest łatwo przyswajalne i lekkostrawne.
Ponadto mięso z indyka jest stosunkowo proste w przygotowaniu – nie wymaga długotrwałej obróbki termicznej ani zmiękczania mięsa przed przygotowaniem. 
Ze względu na delikatność smaku doskonale komponuje się z różnego rodzaju dodatkami, które można dobrać według gustu. Świetnie czuje się zarówno w klimatach kuchni europejskiej, jak i dalekowschodniej czy amerykańskiej. Warto poeksperymentować i na stałe wprowadzić do swojego menu ulubione potrawy z indyka. Trudno o bardziej dietetyczne mięso. Kotlet z piersi indyka ważący 150 g to tylko 126 kcal!!! Mięso indycze cechuje delikatna struktura, równomiernie przesycona tkanką tłuszczową. Niewielka ilość tłuszczu zawarta w mięsie indyczym jest lekkostrawna i łatwo przyswajalna.
Nie zapominajmy o  pokrzywie, pokrzywa działa na cały organizm odżywczo, witaminizująco, mineralizująco, wzmacniająco, stymulująco, regulująco, regenerująco i oczyszczająco.
Pokrzywa działa korzystnie na przemianę materii, wykazuje działanie oczyszczające krew, które wynika ze stymulacji krążenia, działa lekko moczopędnie, a dzięki hamowaniu resorbcji zwrotnej wyraźnie zwiększa eliminację chlorków, mocznika i innych szkodliwych produktów przemiany materii.
Pokrzywa dostarcza dużo różnorodnych pierwiastków śladowych, które są składnikami enzymów i hormonów, odpowiadających za prawidłowy przebieg procesów fizjologicznych w organizmie.

Składniki:
-około kilogram mięsa mielonego indyczego 
-kilka garści pokrzyw ( szczyty rośliny)
-otręby pszenne (zamiast bułki tartej)
-2 jajka
-ząbek czosnku (zmiażdżony)
-sól, pieprz

Pokrzywę sparzamy gorącą wodą, gdy ostygnie siekamy, mięso wyrabiamy jak na zwykłe kotlety, gdy mięso  już osiągnie odpowiednią strukturę dodajemy posiekana pokrzywę i ostatni raz mieszamy, smażymy najlepiej na maśle klarowanym, smacznego :)

Komentarze

  1. Fajnie tu u Ciebie ..pozwolisz zostanę dłużej , bede zaglądać ....
    Mniam mięsko indycze uwielbiam ...pozdrawiam
    Zapraszam do mnie
    http://marta-umartusi.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. Witaj Marcia!
    Zapraszam serdecznie, dopiero się rozkręcam z postami :), tutaj u mnie ciągle coś jest do roboty..... brak czasu na cokolwiek, trzeba to ranczo doprowadzić do swojej dawnej świetności :), pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty